Гърция си иска от Великобритания скулптурите от Партенона след Брекзит

Надежда дава проектът за споразумение между Обединеното кралство и ЕС за връщане или компенсация за незаконно иззети културни ценности.

Гръцките власти настояват скулптурите от Партенона, изнесени през XIX в. от Атина във Великобритания от бившия посланик в Османската империя лорд Елгин, да бъдат върнати в новия музей на Акропола след излизането на Великобритания от Европейския съюз, съобщава вестник „Таймс“.

Надеждите се основават на проекта за търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС, което предвижда връщане или компенсация за незаконно иззети културни ценности. Инициатор на добавката към проекта за споразумение е именно Гърция, която намира подкрепа от Кипър и Италия – трите страни са особено обезпокоени от съвременната търговия с антични артефакти.

„Таймс“ подчертава, че Британският музей приветства всички ангажименти по борба с незаконната търговия с древни ценности по целия свят и дори е готов да сътрудничи с правоохранителните органи, за да бъдат открити всички обекти, които попадат във Великобритания незаконно.

Почти половината от античните статуи на Партенона в момента са в Британския музей в Лондон. Лорд Елгин е поръчал те да бъдат свалени от стените на светилището в Атина и е изпратил във Великобритания 12 фигури, множество релефи с орнаменти, кариатидата от портика на храма Ерехтейон и редица други безценни фрагменти. Гърция се надява скоро те да бъдат експонирани в построения през 2009 г. музей на Акропола с обща площ 21 хил. кв. м.

Коментари

Има 0 Коментара за тази статия