„Луковмарш” е сериозeн повод за размисъл

За поредна година на 22 февруари на територията на София ще се проведе така наречения „Луковмарш”.

Според Българския антифашистки съюз (БАС), подобни демонстративни публични прояви разпространяват, насърчават или оправдават омразата, ксенофобията, антисемитизма и расизма в България.

 

Д Е К Л А Р А Ц И Я

на

Градския съвет на БАС София град

 Уважаема госпожо Фандъкова,

За поредна година на 22 февруари на територията на София ще се проведе така наречения „Луковмарш”.

Подобни демонстративни публични прояви разпространяват, насърчават или оправдават омразата, ксенофобията, антисемитизма и расизма в България. На думи те са насочени към възпитание на патриотизъм, но реално тяхното осъществяване стимулира неофашизма и обществени процеси за постигане на антидемократични цели.

След като през 2019 г., неслучайно в София, беше учредена паневропейската нео-нацистка мрежа „Крепост Европа“, очакваме тук отново да се съберат и последователите им от цяла Европа. Постоянно излизат данни за държавни и общински чиновници, симпатизиращи на подобни прояви и считаме, че е крайно време обществото и управлението да се събудят и да спрат мълчаливото съдействие срещу понататъшната фашизация.

 Т.н. марш е сериозeн повод за размисъл, анализ и осмисляне на опасностите за България, за Европа и за съвременния свят от възраждането и подкрепата за реваншизма, екстремизма и фашизма и нашата отговорност да се противопоставим на тези процеси!

 Настояваме, като кмет на Столична община, да имате предвид, че Нюрбергският процес и Демократична Европа осъдиха фашизма и неговите носители. Да, ние българите спасихме своите евреи от лагерите на смъртта, но преди това управниците на страната ни приеха законодателство, което преследва и лишава от права евреите и то под натиска на подобни личности, политици, партии и организации, като Христо Луков и неговите легионери.

Организаторите и участниците на практика издигат краен национализъм, открито демонстрират неофашистка символика, скандират лозунги и проповядват омраза срещу хора с различни политически възгледи, хора от различен етнически или расов произход. На това шествие обичайно присъстват  криминално проявени лица и групи, характерни с агресията си на публични места, крайни представители на  футболни агитки. На шествието се стичат и представители на крайно десни, националистически партии, част от които забранени в собствените им страни.

Генерал Луков е лидер на профашистката организация „Съюз на българските национални легиони”. Антидемократично и антихуманно е в негова чест да се правят каквито и да са възпоминания, защото обществото ги приема и като възхвала на фашизма. Настояваме Столична община и МВР да не допуснат и да предотвратят провеждането на „Луковмарш”!

Председател на ГС на БАС София град:

Борис Цветков

Коментари

Има 0 Коментара за тази статия